Проблемът с безплатните лекарства за хиляди пациенти от 1 април е

...
Проблемът с безплатните лекарства за хиляди пациенти от 1 април е
Коментари Харесай

Пациентски организации: Предложението на Здравната каса защитава лобистки интереси

Проблемът с безплатните медикаменти за хиляди пациенти от 1 април е сигнал за лобистки интереси. Коментарът направи в студиото на „ Добро утро, Европа “ Пенка Георгиева от Пациентска Организация " дружно с теб ". Предложението аптеките да не извършват рецепта по Здравна каса, в случай че някой от медикаментите в нея липсва, както и причините, които стоят зад него са смехотворни и несериозни, безапелационна е тя.

Според Георгиева става дума за пренасочване на пациентите към избрани аптеки, които имат по-голяма опция да доставят така наречен „ изчезнали медикаменти “. В момента липсват към 450 медикамента, към 320 от които са по протоколи и влизат в този проблем. Това са животоспасяващи лекарства за хронични болести и в случай че сега едно от тях липсва, пациента би могъл да отиде до друга аптека, с цел да го потърси.

Надзорният съвет на Здравната каса би трябвало да реши въпроса в интерес на пациентите, безапелационен е председателят на Българската асоциация за отбрана на пациентите Пламен Таушанов. Над 2000 аптеки имат контракт със Здравната каса, а към 600 са в друга „ система от вериги “, където се допуска, че могат да бъдат закупени и трите медикаменти. С предлагането не би имало проблем, в случай че НЗОК може да подсигурява, че във всяка една аптека ще могат да се намерят всички медикаменти по рецептата. Касата обаче не подсигурява такова нещо, разяснява още Пламен Таушанов.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР